fbpx

Розвиток мозку та перебіг пологів

Останні дослідження спростовують думку про те, що важкі пологи завдають шкоди мозку дитини, натомість вони можуть бути раннім сигналом вже наявних порушень мозкового розвитку, що викликаються складнощами взаємодії між мозком матері та плода.

Колись вважалось, що важкі пологи спричиняють пошкодження мозку, через що в подальшому у дитини можуть розвиватися різні недуги. 

На сьогодні відомо, що в більшості випадків все навпаки. Тобто важкі пологи як раз можуть бути першим СИМПТОМОМ ранніх порушень мозкового розвитку (а не викликати їх). 

Сигнал до початку пологів, подає мозок дитини, в момент, коли дитячий мозок реєструє зниження глюкози в крові, якщо простіше – дитина росте і в якийсь момент починає відчувати голод. І саме в цей момент, її мозок дає команду виділяти в організм матері окситоцин, який відповідає за скорочення матки, тобто дитини розуміє, що їй пора “на вихід” і починає “відчиняти двері”.

Насправді взаємодія ще складніше, бо це цілий процес комунікації мовою гормонів, між мамою та дитиною. Тому важкі пологи можуть свідчити про неправильну взаємодію між мозком матері та дитини.

Наприклад у шизофреніків з дуже великою частотою реєстрували пологові проблеми, зокрема застосування щипців, вакуума, мала вага, передчасні пологи, передчасний розрив плідного міхура і тд.

Те ж саме стосується і більшості інших порушень мозковоїї діяльності типу аутизму, булімії ітд. В більшості досліджених випадків булімії та анорексії, реєстрували малу вагу при народженні та важкі пологи. Що більші труднощі були при пологах, тим раніше проявлялися в дітей порушення вживання їжі. Зниження глюкози в крові є сигналом до початку народження, це значить, що вже тоді гіпоталамус дитини погано справлявся з рівнем глюкози, викликаючи складні пологи.

Якщо у вас є досвід важких пологів, варто звертати більшу увагу на розвиток малечі, чим раніше буде виявлене відхилення, тим вищі шанси мінімізувати його вплив на подальше життя дитини.

Доречі…

Зробіть навчання цікавим! Завантажуйте наші додатки і дивіться, як швидко ваш малюк почне читати.

Літери (iOS)
Літери (Android)
Склади (iOS)
Склади (Android)
Поділіться своєю любов'ю