fbpx

Профілактика ожиріння у дітей: Емоції та харчові звички

Превенція ожиріння в дитинстві важлива як для фізичного здоров'я, так і для психологічного комфорту. Вона розпочинається ще в утробі матері.

Дитячі очі, що сяють від радості, – це найцінніше, що ми маємо. Але радість дитини може бути затьмарена проблемою ожиріння. Ця хвороба не лише заважає дітям бути активними та гратися з друзями, а й може стати причиною насмішок та низької самооцінки.

Саме тому профілактика ожиріння – це не просто турбота про фізичне здоров’я дитини, а й про її психологічний комфорт. У цій статті ми розповімо про ефективні способи попередити розвиток ожиріння у дітей.

В ожиріння багато причин і багато наслідків. Давайте розберемо основні дві причини.

Перше, що треба знати про ожиріння:

Цікавий факт, що профілактика ожиріння у дітей розпочинається ще в утробі матері!

Так, саме в материнській утробі ми “програмуємося” на все життя, яке починається після нашого народження.

Наш мозок, сприймаючи всі сигнали від матері, готує нас до того середовища, в яке нас збираються народити. Саме на цьому етапі закладаються наше відчуття себе чоловіком або жінкою, сексуальна орієнтація та рівень агресивності (про це в наступній статті). Таке програмування в тому числі частково визначається спадковою інформацією, але тільки частково. Тобто, вплив батьківських генів справді великий, але закодована в ДНК інформація є занадто обмеженою, щоб задавати повноцінне “програмування” всіх мільярдів клітин і зв‘язків в нашому мозку.

Так от, ці прогалини заповнює інформація про навколишній світ, яку мати буде 9ть місяців транслювати своєму малюку.

Пам‘ятаєте: мозок формується у відповідь на його використання? Це вже починає працювати прямо в матці. Так наприклад, в утробі, назавжди закладається рівень, на якому буде спрацьовувати вісь стресу (стресостійкість) та проявлятися агресивна поведінка.

Дослідники голодної зими з Амстердамської університетської клініки, знайшли зв‘язок між таким “програмуванням” та хронічними хворобами в дорослому житті. Коли німецькі окупанти сплюндрували Нідерланди, після голодної зими 1944-1945 років, діти не тільки народжувалися з недостатньою вагою, але й у дорослому житті в них проявлялася вища мовірність асоціальної поведінки та часті випадки ожиріння. Крім того, в них був вищий ризик захворіти на високий тиск чи депресію.

Висновки цього дослідження вражають, адже навіть зараз, багато пояснюють: у випадках поганого функціонування плаценти, коли дитина не отримує достатньо харчування та народжується з меншою вагою. Вже на тому етапі мозок малюка помічає, що в його новому середовищі бракує їжі, тобто ще з утроби, мозок дитини налаштований на те, щоб не марнувати жодної калорії, робити максимальні запаси та трохи відкладати в часі почуття ситості (тобто почуття голоду тримається довше і відчувається навіть тоді, коли фізіологічно людина вже сита).

А далі, уявіть, така дитина народжується в середовищі з надлишком харчів і БІНГО! Супер здібність адапування до середовища обертається проти малечі. Тепер вона в групі ризику з ожиріння і пов‘язаної з цим гіпертонії.

профілактика ожиріння у дітей
Друге, що потрібно знати:

Наш стан свідомості впливає на метаболізм їжі.

Знов дослідження:

Це дослідження було проведене в Університеті штату Огайо, де вчені годували кроликів дієтою з дуже високим вмістом холестерину (в чому була суть дослідження вже не відомо, бо те що вони виявили, здивувало їх самих), виявили, що була група кроликів, у яких ніколи не піднімався рівень холестерину.

Через деякий час вони дізналися, що технік що годує цих кроликів не просто давав їм їжу, він гладив їх, пестив, обнімав і цілував, а потім годував тією ж отруйною їжею.

Але через отриманий “досвід щастя” від техніка, тварини, в супереч всьому, створювали хімічні речовини у своєму мозку та тілі, які проводили холестерин зовсім іншим метаболічним шляхом, що в свою чергу дозволяло тримати рівень холестерину в нормі.

Тобто, ожиріння – це не лише наслідок їжі, яку ми даємо дітям, а їх свідомість та їх розуміння нашої до них любові.

Тому ось два найкращі методи профілактики ожиріння:
  • (Пам‘ятаючи про ефект відкладеного почуття ситості), вчимо малечу їсти порцію та чекати 20 хвилин (НАВІТЬ ЯКЩО ЇСТИ ЩЕ ХОЧЕТЬСЯ) і тільки після цього брати додаткову порцію, якщо така потреба ще збережеться. Тут ще варто навчити дитини їсти повільніше, наприклад запропонуйте пережовувати їжу 10-15 разів – це сповільнить прийом їжі і вбереже від переїдання.
  • (Пам’ятаючи про те, що свідомість впливає на метаболізм) – обнімайте, пестіть та цілуйте ваших малюків (на постійній основі, навіть якщо вам це не властиво) незалежно від статі.

P.S. Я б порекомендувала навіть більше і це вже для дорослих:

  • Якщо ви не почуваєтесь добре, краще пропустіть цей прийом їжі.
  • Старайтесь не приймати їжу в колі людей які вам відверто не приємні 🙂
Поділіться своєю любов'ю